termansen.info
Min uge i det franske (uge 4)

Jeg er nu for alvor begyndt at få en hverdag til at køre her i Frankrig. Jeg er begyndt at få styr på flere og flere detaljer, deltaljer som man bare tager for givet der hjemme i Danmark.

Jeg bor godt nok stadig på hotel, men stuepigen har fanget reglerne her på værelset - hun må tømme askebægeret, men det er også det eneste der må røres på det lille skrivebord der er på værelset.

Denne uge har som de fleste ved budt på semifinaler i EURO 2012. Jeg tilbragte semifinalen mellem Spanien og Portugal sammen med Sébastien på “min” lokale cafe her i Vitré.  Som jeg skrev på Facebook dagen efter, så bestod min “aftensmad” af 4 øl og en kop kaffe - jeg havde intet problem med at falde i søvn da jeg kom tilbage på hotellet.

Torsdag var alle fra Pre Production hjemme hos vores chef, som var blevet gift lige før jeg ankom her nede. Jeg blev inviteret med, men gik dermed også glip af første halvleg af Italien - Tyskland. Det var dog en ganske hyggelig aften, der dog for 98 procent af tiden forgik på fransk, så det var ret begrænset hvad jeg fik ud af det.

Min største bekymring her i denne uge, var at min udvalg af rent tøj efterhånden var yderst begrænset. Godt nok havde jeg to kufferter med tøj med her ned, men jeg var også godt klar over, at det ikke ville holde til halvanden måned. Jeg skulle derfor - ret hurtigt - finde et sted hvor jeg kunne få vasket noget tøj.

Onsdag havde jeg faktisk spottet et møntvaskeri, men da det lå i den anden ende af byen, ville jeg gerne finde et der var inde for gå afstand. Med hjælp fra Google Translate, Google Maps og lidt kreativ tænkning, fandt jeg ud af, at der måske var et møntvaskeri under 500 meter fra hotellet, et af de eneste steder jeg ikke havde været endnu i lokalområdet. Problemet var dog, at på trods af, at det meste af Vitré faktisk er filmet af Google Street View, så er lige netop den vej ikke dækket. Jeg gik derfor lørdag formiddag ud for at se for mig selv, om jeg havde fundet et møntvaskeri, eller et sted der solgte vaskemaskiner.

Heldigvis var det et lille møntvaskeri jeg fandt, sådan et ganske lokalt et, der ikke ligefrem gjorde meget ud af at reklamere for sig selv. Ganske overraskede var der dog skilte der inde, hvor instrukserne var oversat til engelsk og tysk, noget man absolut ikke ser til hverdag her nede.

Mens jeg var inde og checke priser og andet info, kom en mand på min egen alder ind for at vaske. Jeg tænkte jeg ville forsøge at stille ham et par enkelte spørgsmål på engelsk, da det tydeligvis ikke var første gang han var der inde. Jeg lagde ud med det klassiske spørgsmål om han talte engelsk, hvor jeg som fik det forventede svar, “No”.

Hvis der er noget jeg har lært i min tid her i det franske, er det dog, at man ikke skal tage det svar for gode vare. Folk forstår rent faktisk engelsk ganske godt, de er bare ikke specielt glade for at tale det, da de - sådan virker det - er bange for at dumme sig. Jeg stillede derfor et par ganske enkle spørgsmål om hvordan det hele virkede og jeg fik da også svar på mine spørgsmål. Vaskemaskiner er jo ikke ligefrem kendte for at være vildt komplicerede, men når alt står på fransk, så er det rart lige at være sikker.

Lørdag middag kunne jeg derfor få vasket 2 maskiner tøj. Jeg har stadig lidt tøj der skal vaskes, men da vejret er ganske okay - borset fra noget regn - så var min priotet at få vasket mine knickers. 

Da der lørdag også var stor markedsdag her i Vitré, lykkes det mig også at få købt 2 par knickers (og 2 trøjer). Jeg regner dog med at skulle vaske mine jeans her i løbet af den uge vi kommer ind i. Det gør det lidt nemmere, at jeg nu ved, at der ikke er langt til vaskeriet, selvom det ikke er helt billigt.

Dagen i dag er gået med en god gåtur rundt i Vitré, med indlagt pauser i solen på bænke, mens jeg har lyttet til podcasts. I aften skal jeg selvfølgelig se EM finalen mellem Italien og Spanien, med et håb om sejr til Italien.

Så småt ved at finde mig tilpas…

Så er det vist tid til en lille update her fra det franske… 

Jeg har nu været i Vitré, Frankrig i lidt over en uge (ankom onsdag aften sidste uge), og jeg er så småt ved at vende mig til at være omgivet af franskmænd (og kvinder). Det har specielt været en stor hjælp, at de personer jeg arbejder sammen med, har taget utrolig godt imod mig.

Når man kommer til en “ny” arbejdsplads med en sammentømret gruppe af mennesker, og når man specielt slet ikke taler det lokale sprog, så er det dejligt når man bliver taget godt imod en. Her til eftermiddag blev jeg spurt om jeg ville med på en bar i Vitré i morgen aften, for at se Frankrig - Ukraine spille, hvilket jeg takkede pænt ja tak til. Det er absolut mere spændende at se en fodboldkamp sammen med folk man “kender”, end at se den alene på et hotelværelse. Jeg fandt senere ud af, at alle faktisk har valgt at blive i Vitré og se kampen, fordi jeg er kommet og de gerne ville gøre det så jeg ikke bare skulle sidde alene på hotelværelset hele tiden.

I anledningen af at jeg kommet, har de også genindført “Tal engelsk onsdag” igen på kontoret, sådan at de får øvet deres engelsk, samtidig med at det giver mig en mulighed for at følge med i hvad der sker hele dagen - i det mindste når det er onsdag. :) Det blev faktisk holdt ret godt, selvom Clair (der sidder over for mig) snød engang imellem.

Som sagt er jeg ved at vende mig til det hele, også at man render rundt og siger “BonJour” hele tiden… virkelig HELE tiden. Hver gang man møder en person bliver der sagt “BonJour”. Når man skal ud og ryge og der i forvejen står 4 personer, så bliver man mødt af 4 x “BonJour”. Franskmænd er i det hele taget meget glade for personlig kontakt, hvilket man lige skal vende sig til, når man kommer fra kolde Danmark.

Bare når man møder folk man kender, så bliver der givet håndtryk til alle, eller kindkys hvis det er mand / kvinde eller kvinde / kvinde der mødes. Faktisk fik jeg mit første kindkys her i dag, af en kvinde jeg har set 2 gange før i denne uge, men fordi hun kendte alle dem jeg stod sammen med, og gav kindkys til dem, så var det åbenbart naturligt at jeg også lige skulle ha’ et med… (Her i Britange er det ét kys på hver kind).

Så alt er faktisk vel her i det franske, jeg glæder mig til en hyggelig aften sammen med mine nye franske venner - som helt sikker vil nyde aften en del mere hvis Frankrig vinder. :)