En kort beskrivelse af Unicode og hvad det er

Her til morgen faldt jeg over en artikel på bt.dk med overskriften “Nu sker det endelig: Rødhårede får deres egne emojies“. En artikel så gennemhullet af fejl, at jeg simpelthen ikke kunne stoppe mig selv fra at skrive denne blogpost.

Overskriften er som sådan helt korrekt. Unicode udgiver i dag Unicode 11.0, der blandt anden indeholde rødhårede emojies, samt vaskebjørn, papegøje og DNA, samt en pokkers masse andre nye emojies.

At Unicode 11.0 bliver udgivet i dag, er dog ikke det samme som at du fra i dag har adgang til de nye emojies. Det kræver nemlig at din computer eller telefon/tablet får tilføjet Unicode 11.0 før du kan bruge dem. På trods af hvad bt.dk skriver i artiklen, så udgiver Apple IKKE en ny opdatering til iOS i dag. Man skal nok ikke regne med at Apple tilføjer Unicode 11.0 før iOS12 udkommer til efteråret.

Men hvad er Unicode og hvordan fungere det? Unicode er en non profit organisation, hvis eneste formål er at holde styr på alle de tegn (her i blandt bogstaver) som vi bruger på vores computer, telefon og tablets. Hvert eneste tegn du indtaster på din computer har en kode. Den  kode gør, at når du skriver et Æ på Twitter, Facebook eller andre sociale medier, så ser modtageren det nøjagtig samme tegn på deres computer/telefon.

Det er blandt andet derfor folk på ældre telefoner nogle gange vil opleve, at der blot står en firkant på skærmen nogle gange, så som denne 🥵 (hvis du kører Unicode 11.0 vil du dog se den korrekte emojie).

Den overstående firkant er denne emoji

Det er en kæmpe process at få godkendt en emojie igennem Unicode. Den bedste måde at forklare Unicode på er nok, at det er tegnsættes svar på FN. Der er ikke noget der bare lige bliver bestemt på en enkelt dag. Når et tegn/emojie først er godkendt, så er det op til den enkelte at fortolke tegnet. Dette har skabt en del forvirring, da en emojie på en iPhone på ingen måde nødvendigvis ligner det samme på en Android telefon. Et godt eksempel på dette er pistol emojien, der ser meget forskellig ud, alt efter hvilken enhed du ser den på…

De fleste virksomhedder har dog efterhånden fundet ud af, at lave sin egen fortolkning af en emojie ikke er det mest smarte – det skaber forvirring og forvirrede brugere brokker sig oftere.

Dette var et MEGET simplificeret overblik over Unicode – du kan altså ikke forvente at der pludselig dukker nye emojies op på din telefon. Det er specifikationerne for de nye emojies der er udgivet i dag, så software firmaerne kan begynde at implementer dem.

Skyd gerne spørgsmål afsted, hvis du skulle sidde med nogen. Så vil jeg gøre mit bedste for at besvare dem.

Har du en kommentar du vil dele?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: