Når spillere og trænere træder over den sproglige grænse

I de seneste par uger har det nu været to sager om sprogbrug overfor dommerne i Alka Superligaen. Det hele startede tilbage i starten af april, da FC Nordsjællands træner, Kasper Hjulmand, efter kampen mod F.C. København sagde “Tillykke med sejren” til dommer Peter Kjaersgaard, efter FCK havde vundet kampen 2-1 og Peter Kjaersgaard cirka 10 minutter før slutfløjtet havde givet FCN’s Mikkel Damsgaard sit andet gule kort.

“Tillykke med sejren” kommentaren var formentlig en sproglig bommert af Kasper Hjulmand, men det er en kommentar der sætter spørgsmålstegn ved dommer kvartettens upartiskhed, noget alle dommere nok vil beskrive som noget af det værste man kan gøre. Kommentaren kostede da også Kasper Hjulmand en enkelt kamps karantæne. Du kan læse hele dommen fra Fodboldens Disciplinærinstans her.

Søndag eftermiddag (22. april 2018) skete der så endnu en, efter min mening, klar overtrædelse af den sproglige grænse. I ren og skær frustration over blandt andet et manglende dømt frispark, går AaB’s viceanfører, Jores Okore, hen og konfrontere dommer Jørgen Daugbjerg Burchardt med kommentaren, “Er du racist?”. Det er selvfølgelig ikke en anklage eller en konstatering som Jores Okore kommer med, men det er klar hentydning til at Jørgen Daugbjerg Burchardt har haft underliggende motiver til at dømme kampen som han gjorde.

I det efterfølgende interview på Canal 9 efter kampen, underbygger Jores Okore nærmest påstanden om at Jørgen Daugbjerg Burchardt har dømt til FC Midtjyllands fordel. At hentyde en dommer er racist, fordi han ikke vil dømme et frispark – som han efterfølgende har indrømmet var forkert – er simpelthen så langt over den grænse man sprogligt kan gå på en fodboldbane.

Der er folk på Twitter der har prøvet med forklaringer som “høj puls” og “frustrationer”, for at forklare hvorfor Jores Okore sagde som han gjorde. Og ja, det er sikkert medvirkende til hans reaktion, men det gør på ingen måde “spørgsmålet” legalt i min bog. Hvis jeg var ved at blive slået ned en lørdag aften, ville jeg sgu heller ikke acceptere “høj puls” eller “frustrationer” som en undskyldning for et muligt overfald. Og ja, der er forskel på at sige noget og slå nogen ned, men lige meget hvad, så må fodboldspillere også acceptere – ligesom resten af samfundet – at der altså er konsekvenser når man siger den slags ting… formuleret som et spørgsmål eller ej.

Jeg er ret sikker på Jores Okore ikke mener Jørgen Daugbjerg Burchardt er racist, ligesom jeg også er sikker på han vågnede til noget moralske tømmermænd her til morgen. Jeg kan sagtens forstå man som fodboldspiller eller træner kan blive rigtig frustreret over en fejlkendelse, men det gør altså ikke at man skal slippe for en straf når man går klart over stregen, som både Kasper Hjulmand og Jores Okore efter min mening har gjort.

Jeg håber virkelig spillere og trænere i Alka Superligaen lære noget af disse to sager. Ingen af dem klæder Alka Superligaen på nogen måde.

– Jores Okore er ikke dømt nogen staf af Fodboldens Disciplinærinstans på dette tidspunkt (23. april 2018). Min egen personlige mening er dog, at “spørgsmålet” kommer til at koste ham 1 til 2 dages karantæne, hvilket jeg mener er helt på sin plads.

Har du en kommentar du vil dele?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: