Fra ordinært til noget brugbart

Lad det bare være sagt med det samme, jeg er på ingen måde en professionel fotograf, ligesom jeg heller ikke har nogen idé om at jeg er specielt god til hverken at tage billeder eller redigere dem. En gang imellem lykkedes det mig dog at fange et billede med mit kamera, som jeg selv kan se det brugbare i.

Jeg vil her prøve at forklare lidt om et billede jeg skød 8. april 2020, samt hvad jeg gjorde for at forvandle et ganske ordinært billede, til noget jeg rent faktisk er blevet ganske tilfreds med og selv syntes er blevet et godt skud.

Nu til billedet

Onsdag morgen vågnede jeg (klokken ca. 6:05) op til en fuldmåne på en absolut skyfri himmel. Ni ud af ti gange ville jeg kikket i 3 sekunder og så gået videre med min dag, men der var et lille lyserødt skær fra solopgangen der gjorde, at jeg hev fat i mit kamera for lige at tage et hurtigt skud. Jeg kunne dog med det samme se, at jeg skulle ha’ fat i min 70-200 mm linse, som jeg ikke har haft brugt i et par uger – hvilket kan ses. Jeg var også klar over, at jeg ikke havde 20 minutter til at tage billedet, da månen havde flyttet sig en del på de 5 minutter jeg havde brugt på at hente kameraet og skifte linsen, samt lavet en kop kaffe, så det skulle gå hurtigt.

Mine første skud blev taget fra klokken 06:12 og fem minutter frem. De første billeder var udelukkende for at sikre mig den korrekte eksponering, da jeg ville prøve at tage billedet med ISO 100 og da jeg vidste jeg også ville ha’ nogen af Roskildes tagtoppe med, skulle jeg også kører med et ret højt f-stop (hvilket endte med at være ligegyldigt viste det sig), så jeg skulle lige bruge nogle minutter på at finde ud af hvor lang tid eksponeringstiden skulle være.

Jeg skal blankt indrømme, at jeg ikke brugte tid på at stille kameraet lige, da jeg vidste jeg ville croppe billedet ind, så det kunne rettes senere. Her er billedet jeg skød kl. 6:25 som endte med at blive det jeg brugte i min edit…

Originalt skud af månen den 8. april 2020

Billedet er skudt med 200mm, f/22, ISO 100 og en ekspornering på 0,4 sekunder. Havde jeg været forberedt på at tage billedet, kan jeg tænke på mange ting jeg ville ha’ gjort anderledes.

  • Kamera skulle ha’ stået korrekt
  • Langt lavere f-stop
  • Rengjort linse 😬
  • Brugt remote trigger for 100% at undgå rystelser
  • Bracket shooting med under- og overeksponering for at få et bedre resultat og mulighed for HDR

Der er absolut intet ved dette billede der får mig til at tænke “wow!”. Jeg ville aldrig poste dette billede på Instagram eller for den sags skyld nogen andre steder. Havde jeg ikke selv taget billedet, ville jeg tænke det var taget med en mobiltelefon i stilhed tænkt folk skulle lærer at holde deres telefon lige. Det skal dog siges, at WordPress er horribel ved billeder, så hvis du vil se det helt korrekte billede, så skal du klikke på det og åbne originalen.

Redigering

Jeg vidste dog, at jeg formentlig kunne få noget brugbart ud af billedet, i det mindste nok til at smide det på Instagram. Jeg importerede derfor billedet ind i Adobe Lightroom og gik i gang med at se hvad jeg kunne gøre. Da jeg havde skudt billedet i både JPG og RAW havde jeg en del muligheder. Jeg formåede at ramme den rigtige følelse i de øverste 80% af billedet, men var absolut ikke tilfreds med bygningerne, så jeg besluttede mig derfor at gå videre i Adobe Photoshop og gøre den nederste del af billedet til en silhuet, så jeg blot fik trætoppene.

Redigeret billede

Igen, WordPress er horribel ved billeder, så for at se det fulde billede, skal du klikke på billedet og se den ukomprimeret version, der ikke har været igennem WordPress komprimering.

Det endte med et billede jeg er blevet ganske godt tilfreds med. Faktisk så tilfreds, at jeg nu bruger det som wallpaper på min telefon.

Jeg har valgt ikke at gå ned i detaljer med redigeringen, da jeg ikke forventer det har den store interesse for de fleste. Men hvis du har spørgsmål, så stil dem endelig her under, så skal jeg gøre mit bedste for at besvare dem.

Har du en kommentar du vil dele?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: