YouTube rabbithole: 1st Amendment Audit

Samt lidt om offentlig fotografering i Danmark

I de seneste dage har jeg bevæget mig ned i et YouTube rabbithole, nemlig de såkaldte 1st Amendment Audits, hvor folk – ofte lidt radikale typer – tester det offentlige, i de fleste tilfælde politiet og de federale myndigheder i USA omkring fotografering og videofilmning i det offentlige rum.

Som lovgivningen er i USA, er ALT hvad man kan se fra det offentlige rum tilladt at filme og fotografere. Altså nogenlunde ligesom lovgivningen er her i Danmark. Det er dog yderst skræmmende at se hvor stort et powertrip nogle politi-, militærfolk og sikkerhedsvagter kører på, ligesom det er tydeligt at se, at de normalt er vant til at deres ord er lov.

Hvis man bevæger sig ned i dette “rabbithole”, så finder man hurtigt ud af, at disse 1st Amendment Audit folk kan opdeles i to store kategorier. Dem der går efter at opstøve mest mulig ballade, samt dem prøver at deeskalere, hvis der opstår en situation. Jeg er selv klar fan af den sidste kategori – rettigheden til at filme i det offentlige rum er vigtig i min bog, men der er ingen grund til at starte ballade, blot for at få nogle ekstra tusinde views på YouTube.

Én ting man dog heller ikke må glemme er, at disse folk lever af dette. Hver gang de bliver ulovligt tilbageholdt eller anholdt, flyver der et sagsanlæg lige tilbage i hovedet på den myndighed. Det sammen med reklamer på YouTube og andre medier gør, at flere og flere ser dette som en levevej – USA er trods alt “the land of opportunities”.

Jeg kender loven – gør du?

Jeg tager selv ofte billeder i det offentlige rum og har lagt mærke til, at hvis jeg bruger mit kamera, så kikker folk ofte en ekstra gang, mens ingen tænker nærmere over det, hvis man står og filmer med en telefon.

Mit Sony A7 III kamera

Jeg har altid undret mig over dette. Min umeldbare tanke er, at folk der bruger (ofte) 5000 kr. og mere på et kamera, formentlig sætter sig en smule ind i tingene og ved hvad de laver, mens alle ejer en telefon med et kamera i disse dage. Jeg vil langt hellere ha’ en fotograf med et professionelt kamera tager til billede – han/hun har formentlig sat sig ind i lovgivningen omkring offentliggørelse af billeder, end en person der bare skyder et billede med sin telefon og tyve sekunder efter smider det på sin Instagram konto.

I Danmark er lovgivningen således, at man må tage alle de billeder man vil i det offentlige rum, så længe det er til privat brug, eller til en mindre gruppe – man må altså gerne sende et billede i en besked eller i en lille lukket snapchat gruppe. Lige så snart man smider et billede på Instagram, Facebook eller andre sociale medier er der nogle regler der skal overholdes.

Hvis man tager et portræt af en person, skal personen give tilladelse til at publicere billedet, mens billeder hvor enkelte personer ikke er hovedemnet frit kan publiceres. Det kan opstilles ret enkelt – hvis man tager et billede af en person på en bænk, så er det et portrætbillede og der skal indhentes tilladelse til publicering (ikke fotografering). Sidder personen på en bænk på f.eks et torv eller gågade man tager et billede af gadebilledet, så kræver publicering ikke tilladelse.

Kom videre

Argumenterne når politiet tager kontakt til disse 1st Amendment Audit folk er ofte “I disse tider”, ligesom terror angrebet den 11. september 2001 ofte kommer op. Ingen tvivl om at 9/11 angrebet var horribelt, men det er nu næsten 19 år siden – måske vi skulle begynde at komme en smule videre …

Hvad man stort set også oplever i disse videoer er, at politiet spørger efter ID. I USA er man kun forpligtet til at vise ID til politiet hvis man er mistænkt for at begå noget ulovligt, eller mistænkt for at man vil gøre noget ulovligt. I Danmark skal man oplyse navn, adresse og fødselsdato til politiet, hvis de spørger om det – det er dog IKKE et krav at oplyse de sidste fire cifre i ens CPR nummer, ligesom politiet heller ikke må scanne ens sygesikringskort, kørekort eller pas.

Jeg er ikke selv typen der kunne finde på at lave denne slags “Jeg har ret til dette, så derfor gør jeg det” – men HVIS jeg skulle blive kontaktet af politiet fordi jeg fotograferede noget de ikke mente jeg måtte fotografere fra et offentligt sted, så vil jeg absolut holde på mine rettigheder.

Har du en kommentar du vil dele?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: