Når man “snyder” som fotograf – del 2

Onsdag skrev jeg lidt om hvordan man som fotograf kan “snyde” en smule, hvis man f.eks står med et større projekt og alt ved fotograferingen ikke lige er gået 100 procent optimalt (hvilket det yders sjældent gør).

Men hvordan gør man det så lige rent teknisk? For dem der gerne vil finde lidt mere ud af den del, går jeg i dette indlæg lidt mere i dybden.

Som fotograf har jeg altid en mission – specielt når det er fodboldspillere jeg går jævnligt op ad – jeg vil gerne fremstille dem så tæt som muligt som de personer jeg oplever dem. Jeg har et indre billede af hvordan spillerne er, hvilket er det som jeg gerne vil ha’ mine billeder skildre.

Den første dag jeg skød billederne til KFUM Roskilde’s lille julekalender fangede jeg Emil Ølvang og hans #13 trøje. Da jeg kom hjem og kikkede billederne igennem, var jeg dog på ingen måde tilfreds med billedet, hvilket jeg heller ikke tror Emil vil være, men jeg håber han tilgiver mig at bringe det her.

Emil Ølvang – kasseret billede

Jeg besluttede derfor at genskyde Emil (han var ikke den eneste), men da det lige kunne lade sig gøre, var trøje #13 pakket væk, så jeg måtte være kreativ. Jeg skød derfor et nyt billede, hvis Emil var i 100 procent fokus, da jeg vidste jeg kunne “stjæle” 13-tallet fra de billeder der allerede var blevet brugt.

Emil Ølvang – fint billede, men forkert nummer på trøjen

I Adobe Photoshop kan man arbejde med det der hedder Layer Masks. Man kan f.eks ligge to billeder over hinanden, tilføje en Layer Mask til det øverste billede. Der hvor man “maler” med sort vil være gennemsigtig og dermed vise det der er på det bagvedliggende billede. Det handler dermed om at få lignet det to billeder på, så 13-tallet på bagvedliggende billede passer så godt som muligt i størrelse og placering med 16-tallet på den anden trøje, som man vil fjerne.

Emil Ølvang – to billeder lagt over hinanden

For at gøre det så nemt som muligt, er det nemmest at gøre det øverste billede en smule transparent, så man rent faktisk kan se hvad man laver. Når de to billeder er hvor man gerne vil ha’ dem, markere man (i dette tilfælde) nummeret på det øverste billede med sin sorte brush (jeg bruger min Wacom pen – der er langt mere håndterbar end en mus). Jo mere i detaljer man går, jo bedre vil det endelige resultat også blive. Jeg vidste dog, at i dette tilfælde skulle det bruges til et 15 sekunders story klip, så det skulle ikke være perfekt, som hvis det rent faktisk skulle printes ud og bruges som et billede der skulle hænge på en væg.

Emil Ølvang – det færdige billede

Jeg endte med kun at skifte 3-tallet ud med 6-tallet. Hvis man kikker helt tæt på billedet, kan man se en smule farveforskel omkring 3-tallet i forhold til resten af trøjen. De færreste vil dog formentlig sidde og nærstudere billedet for “fejl”, med mindre de som nu er blevet gjort opmærksom på det.

Jeg håber nogle kan finde det brugbart, men skulle der sidde nogle med spørgsmål, så skyd endelig 😁

Har du en kommentar du vil dele?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: